Martine Gosselink (1969)
Martine Gosselink (1969) is sinds 1 april 2020 directeur van het Mauritshuis. Na haar afstuderen bij Rembrandtkenner Ernst van de Wetering begon ze in 1995 haar eigen bureau, tentoonstellingen makend en onderzoek verrichtend voor vele musea. Daarnaast richtte ze de site atlasofmutualheritage.nl op, de oudste en nog steeds bestaande historische database van Nederland, met kaarten, tekeningen, prenten en schilderijen van plaatsen die gerelateerd zijn aan de VOC en WIC.
In 2001 was zij medeoprichter van cultureel collectief De Nieuwe Collectie met tentoonstellingen, publicaties en culturele projecten voor musea in Nederland, New York, Iran, Sri Lanka, Indonesië en Zuid-Afrika tot resultaat.
Martine werd in 2009 hoofd van de Afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum. In deze rol drukte ze haar stempel op de historische lijnen binnen de permanente opstelling en focuste de afdeling op onderzoek naar het ontstaan van en omgang met koloniale collecties en koloniale terminologie. Martine stond aan de basis van het eerste gestructureerde onderzoek naar (mogelijk) geroofde objecten in het Rijksmuseum. Samen met collega’s en het NIOD en NMVW initieerde zij het PPROCE project (Pilotproject Provenance Research on Objects of the Colonial Era) en nam zij deel aan de stuurgroep van dit project, dat in 2022 zijn eindrapport opleverde.
In 2019 en 2020 nam Gosselink deel aan de Adviescommissie Nationaal Beleidskader Koloniale Collecties die werd ingericht om de minister van OCW te adviseren op het beleidsterrein van roofkunst en restitutie. Gelijktijdig was zij actief binnen de regiegroep voor het nationale slavernijmuseum. Bestuurlijk is zij onder meer betrokken bij de RvT's van de Anne Frank Stichting en de Collectie Six. Martine schreef verschillende boeken over 17de-eeuwse kunst, kolonialisme, cartografie en een kinderkunstboek over een kerstvierende ezel.