In gesprek over Anton Mussert

Auke Kok en Martine Gosselink

03 apr 2025, 18:00 - 19:00
Nassauzaal

Hoe vertel je het verhaal van Nederlands bekendste NSB'er? Non-fictieschrijver en historicus Auke Kok geeft op donderdag 3 april een uniek kijkje in zijn proces bij het schrijven van een nieuwe biografie over NSB-leider Anton Mussert. Op slechts enkele meters van het Mauritshuis werd het Kabinet van de Koning (Korte Vijverberg 3) door de bezetter geconfisqueerd en gebruikt als kantoor voor Mussert. 
Na een korte lezing gaat Auke Kok in gesprek met directeur van het Mauritshuis, Martine Gosselink. Samen bespreken ze wie Mussert was en welke uitdagingen een biograaf tegenkomt bij het schrijven over zo’n controversieel onderwerp. 
Tijd: Inloop vanaf 17:30, aanvang 18:00 uur.
Kosten: €8,50 inclusief de mogelijkheid om vóór aanvang van het programma de tentoonstelling te bezoeken. Wil je ook de vaste collectie zien? Dan heb je een geldig entreebewijs nodig. 

Auke Kok (1956)

Auke Kok is non-fictieschrijver en historicus. Hij voltooide zijn studie maatschappijgeschiedenis in 1983 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij bekwaamde zich in achtergrondjournalistiek bij Haagse Post en HP/De Tijd als redacteur, adjunct-hoofdredacteur en hoofdredacteur a.i.. Van 2000 tot 2004 was Kok redactiechef bij het NOS Radio 1 Journaal. Sinds 2004 werkt hij zelfstandig als schrijver van verhalende non-fictie. Hij oogstte prijzen en nominaties voor bestsellers als 1974 — Wij waren de besten, De Verrader — Leven en dood van Anton van der Waals en Johan Cruijff — De Biografie. Zijn boeken worden geprezen om hun grondige research en meeslepende, empathische schrijfstijl. 

Kok is een veelgevraagde gast op radio en tv en werkt momenteel aan de biografie van NSB-leider Anton Mussert, dat in voorjaar 2026 zal verschijnen. 

Martine Gosselink (1969)

Martine Gosselink (1969) is sinds 1 april 2020 directeur van het Mauritshuis. Na haar afstuderen bij Rembrandtkenner Ernst van de Wetering begon ze in 1995 haar eigen bureau, tentoonstellingen makend en onderzoek verrichtend voor vele musea. Daarnaast richtte ze de site atlasofmutualheritage.nl op, de oudste en nog steeds bestaande historische database van Nederland, met kaarten, tekeningen, prenten en schilderijen van plaatsen die gerelateerd zijn aan de VOC en WIC.  

In 2001 was zij medeoprichter van cultureel collectief De Nieuwe Collectie met tentoonstellingen, publicaties en culturele projecten voor musea in Nederland, New York, Iran, Sri Lanka, Indonesië en Zuid-Afrika tot resultaat. 

Martine werd in 2009 hoofd van de Afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum. In deze rol drukte ze haar stempel op de historische lijnen binnen de permanente opstelling en focuste de afdeling op onderzoek naar het ontstaan van en omgang met koloniale collecties en koloniale terminologie. Martine stond aan de basis van het eerste gestructureerde onderzoek naar (mogelijk) geroofde objecten in het Rijksmuseum. Samen met collega’s en het NIOD en NMVW initieerde zij het PPROCE project (Pilotproject Provenance Research on Objects of the Colonial Era) en nam zij deel aan de stuurgroep van dit project, dat in 2022 zijn eindrapport opleverde. 

In 2019 en 2020 nam Gosselink deel aan de Adviescommissie Nationaal Beleidskader Koloniale Collecties die werd ingericht om de minister van OCW te adviseren op het beleidsterrein van roofkunst en restitutie. Gelijktijdig was zij actief binnen de regiegroep voor het nationale slavernijmuseum. Bestuurlijk is zij onder meer betrokken bij de RvT's van de Anne Frank Stichting en de Collectie Six. Martine schreef verschillende boeken over 17de-eeuwse kunst, kolonialisme, cartografie en een kinderkunstboek over een kerstvierende ezel.