Mythische Mensen - De Samoerai

Open Kunstwerkplaats (4+)

20 okt 2024 - 05 jan 2025

Samuraipak

In de tentoonstelling Het verdwenen museum is een echt samoeraipak te zien. Waar lijkt een samoerai eigenlijk op? Een stier? Een kever? Een mythisch wezen, zoals de zeemeermin? Je kunt er van alles bij bedenken, maar in dat pak zat natuurlijk in eerste plaats gewoon een mens. 

In de Open Kunstwerkplaats kun je je verdiepen in de mythe van de samoerai. Daarna ga je zelf aan de slag met een leuke creatieve opdracht.

Er is ook een replica van een samoeraipak die je even mag aantrekken. Dat is nog best een operatie! Het aantrekken duurt ongeveer tien minuten. Probeer het eens en stap voor heel even in andermans schoenen.

Wandel binnen en doe mee aan de gratis Open Kunstwerkplaats. 

Leeftijd: 4+ (Kinderen van 4 tot 6 jaar zijn welkom onder begeleiding van een volwassen persoon)
Duur: van 11.00 tot 14.00. Instapworkshop, reserveren is niet nodig.
Taal: Nederlands en Engels

Wil je na het open atelier nog het museum in, haal dan een ticket bij de servicebalie. Een entreeticket voor kinderen t/m 18 jaar is gratis.

Over Samoerai

De Samoerai (Hij, die dient in het Japans) was deel van een aristocratische krijgersklasse, die van de late 12e eeuw tot de 19e eeuw in dienst stonden van een feodale heer. Bij de oprichting van deze klasse stond de militaire rol centraal, maar door de eeuwen heen verschuift het steeds meer naar een bestuurlijke en ceremoniële rol.

Samoerai volgen de bushido (weg van de krijger), de erecode: moed, loyaliteit, eerlijkheid staan hoog in het vaandel. Er bestaat niet één versie van de bushido. Omdat de tekst deels geschreven, deels ongeschreven is, is de interpretatie van de bushido afhankelijk van de tijd en omgeving. Ondanks hun erecode waren samoerai geen blinde volgelingen van hun meesters en maakten zij zelf keuzes.

Samoerai worden vaak door het Westen gemystificeerd (ofwel tot mythe gemaakt). 

Het verdwenen museum

Van 12 september t/m 5 januari ben je van harte welkom in Het verdwenen museum.

Wist je dat er in het Mauritshuis tot 1875 niet één, maar twee musea te bezoeken waren? Terwijl bezoekers op de bovenverdieping de beroemde schilderijencollectie konden bewonderen, was de begane grond gevuld met objecten van allerlei aard. Tussen 1822 en 1875 zat hier namelijk het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden. In de tentoonstelling brengen we met ruim 120 bruiklenen dit verdwenen museum tijdelijk terug naar zijn oorspronkelijke locatie.

Het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden was in de 19e eeuw een grote publiekstrekker. Echt een uitje dat je niet wilde missen. Van vloer tot plafond stond het vol met fascinerende objecten. Er waren er meer dan 10.000 te zien! In de tentoonstelling ontdek je unieke voorwerpen uit dit museum, zoals sieraden, poppen, vazen, reukflessen, harnassen, wapens, een pagode en zelfs haarvlechten.

Na meer dan 60 jaar sloot het kabinet definitief zijn deuren. In de tentoonstelling reflecteert het Mauritshuis van nu op dit verleden. De 19de-eeuwse wereldvisie beïnvloedt tot op de dag van vandaag hoe musea verhalen vertellen. Is dit verdwenen museum eigenlijk wel écht verdwenen?

039 MH Het Verdwenen Museum Insta 1080X1080 V1