Marianne Eekhout, Conservator geschiedenis van het Dordrechts Museum en Huis Van Gijn vertelt over de tentoonstelling Johan de Witt.
Het Dordrechts Museum staat in het 400e geboortejaar stil bij het leven van Johan de Witt, één van de belangrijkste en bekendste politici uit de Nederlandse geschiedenis. In een historische kunsttentoonstelling met werken van de beroemdste kunstenaars uit de zeventiende eeuw, stelt het museum de vraag: wie was Johan de Witt?
In deze tentoonstelling dompelen we ons onder in zeventiende-eeuwse schilderkunst dat nieuw licht werpt op het leven van Johan de Witt. Hij is bekend als raadpensionaris die beslissingen nam voor de Nederlandse Republiek die vandaag de dag nog steeds doorwerken. In de kunst zag men De Witt als een zwaan die zijn nest beschermt. Nu leren we hem ook kennen als levensgenieter, echtgenoot, vader, broer en zoon. Hij leert dansen in het Franse stadje Angers, moet omgaan met het verlies van zijn vrouw en kinderen, en overleeft een moordaanslag voordat hij in 1672 wordt gelyncht in Den Haag.
Met schilderijen uit gerenommeerde Europese collecties en uitgebreid onderzoek naar de briefwisseling van Johan de Witt vertelt het Dordrechts Museum een verhaal waarin kunst en geschiedenis met elkaar zijn verweven. Op die manier ontstaat een nieuw perspectief op bijzondere kunstwerken, het koloniaal verleden en de rol van vrouwen in de Republiek.