Nicolaes Maes - Rembrandts veelzijdige leerling

Maes Luistervink

17 oktober 2019 - 19 januari 2020 - In het Mauritshuis hebben we het Rembrandt & de Gouden Eeuw jaar afgesloten met de internationale overzichtstentoonstelling Nicolaes Maes - Rembrandts veelzijdige leerling.

Rembrandts leerling Nicolaes Maes is één van de meest geliefde meesters uit de Hollandse 17de–eeuwse schilderkunst. Hij begon zijn carrière met het schilderen van Bijbelse verhalen, waarin de invloed van zijn leermeester Rembrandt duidelijk is te zien. Zijn originele voorstellingen van het leven van alledag vormden een grote inspiratiebron voor schilders als Pieter de Hooch en Johannes Vermeer.

Inspiratiebron voor De Hooch en Vermeer

Maes begon zijn carrière met het schilderen van Bijbelse verhalen, waarin de invloed van zijn leermeester Rembrandt duidelijk is te zien. Met zijn originele voorstellingen van het leven van alledag werd Nicolaes Maes één van de meest vernieuwende schilders van de Hollandse Gouden Eeuw. Deze werken vormden een grote inspiratiebron voor schilders als Pieter de Hooch en Johannes Vermeer.

Geliefd zijn Maes zijn luistervinkjes; voorstellingen waarin is te zien hoe de vrouw des huizes haar dienstmeid betrapt met een vrijer. Maes schilderde er zes in totaal, drie zijn er hier in deze tentoonstelling te zien. Het grootste succes had Maes tijdens zijn leven als portretschilder.

Nicolaes Maes De Luistervink 1656 Wellington Museum Apsley House Londen
Nicolaes Maes, De luistervink, c. 1656. Wellington Museum, Apsley House, Londen
“Eindelijk uit de schaduw van Rembrandt. Hij was een alleskunner en een meester in het portretteren van kinderen, interieurs en handen.”
***** Trouw

Hallo luistervinken!

Beluister de hoorspelen over Nicolaes Maes.

Door middel van drie levendige hoorspelen geven we een inkijkje in het leven en werk van Nicolaes Maes. Kom binnen in het atelier en maak kennis met Rembrandts veelzijdige en talentvolle leerling.

“Toptalent uit stal van Rembrandt. Het moet raar lopen wil hij nu - ruim 325 jaar na zijn dood - niet massaal omarmd worden door het grote publiek.”
**** Telegraaf

Catalogus

Bij de tentoonstelling is een rijk geïllustreerde catalogus verschenen in het Nederlands en in het Engels. Deze is verkrijgbaar in de winkel van het Mauritshuis en in onze webshop.

Met dank aan

Deze tentoonstelling is georganiseerd door het Mauritshuis, Den Haag en the National Gallery, Londen en zal te zien zijn in the National Gallery van 22 februari tot 31 mei 2020.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de Stichting Vrienden van het Mauritshuis,
Nationale-Nederlanden, onderdeel NN Group, de Dutch Masters Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds.