In 2022 viert Mauritshuis 200 jarig jubileum als museum

15 nov 2021

200 Jaar Mauritshuis

In 2022 is het precies twee eeuwen geleden dat het Mauritshuis zijn deuren opende voor het publiek. Het museum viert dit jubileum gedurende het hele jaar met bijzondere tentoonstellingen en evenementen. Op 16 februari trappen we het jubileumjaar af met de opening van de tentoonstelling In volle bloei, waar we de mooiste bloemstillevens uit de periode 1600-1725 zullen laten zien. Vanaf die dag zal de voorgevel van het Mauritshuis worden aangekleed met een 'onmogelijk boeket' van bloemen, à la het boeket van De Heem uit 1670 (de bloemen op dit stilleven hebben nooit samen kunnen bloeien omdat ze uit verschillende seizoenen komen).

In de zomer laten fotografen, beroemd en nieuw talent, zich inspireren door de collectie van het Mauritshuis en het gebouw. Ook in de zomer: het eerste Haagse outdoor Street Art museum met grote muurschilderingen op verschillende locaties in Den Haag, geënt op de collectie. En maar liefst 200 schrijvers lieten zich ook inspireren: in het boek Pennen over Penselen zijn 200 literaire pareltjes te lezen, elk gebaseerd op één kunstwerk in het Mauritshuis. Het jaar sluit af met een tentoonstelling van Hollandse meesters uit de 17de eeuw in samewerking met The Frick Collection in New York.

Volgend jaar staat geheel in het teken van de inspiratie die de wereldberoemde verzameling van het Mauritshuis al 200 jaar is voor talloze liefhebbers, bezoekers en kunstenaars over de hele wereld.

Pennen over Penselen
Presentatie: 20 januari

Wat gebeurt er als twee kunstvormen, de literaire en de beeldende kunst, bij elkaar komen? Het Mauritshuis vroeg voor het 200-jarig jubileum 200 schrijvers zich te laten inspireren op de collectie van het museum. De ‘crème de la crème’ van de huidige literaire gemeenschap, nationaal én internationaal, doet mee aan dit opmerkelijke boek. Eén schrijver, één kunstwerk uit het Mauritshuis, 200 woorden per bijdrage – nog nooit zaten zoveel auteurs bij elkaar in één publicatie. Enkele namen: Isabel Allende, Margaret Atwood, Nicci French, Arnon Grunberg, Nino Haratischwili, Murat Isik, Hilary Mantel, Cees Nooteboom, Connie Palmen, Sholeh Rezazadeh, Simon Schama, Donna Tartt, Tommy Wieringa, Adriaan van Dis en schrijvers uit 

 

In volle bloei
10 februari – 1 juni 2021

Het Jubileumjaar begint feestelijk met, hoe kan het anders, een enórm boeket bloemen. In volle bloei toont de allermooiste bloemstillevens uit eigen collectie en het buitenland uit de periode van ca. 1600 tot begin van de 18de eeuw. De roos, tulp, akelei en anjer maar ook Bataafse roos, amethyst hyacint, Siberische lis, Perzische tulp en Cypressekruid, allemaal zetten ze het Mauritshuis in geur en kleur. Het Nederlandse bloemstilleven was één van de populairste genres in de 17de eeuw. De tentoonstelling besteedt extra aandacht aan de vrouwelijke schilders in dit genre. Zij maakten in de bloemenkunst furore en speelden een grote rol in de wetenschap rondom bloemen en planten. In volle bloei laat zo'n 30 schilderijen zien, naast prenten, tekeningen, bloemen- en tulpenalbums en botanische publicaties.

 

Het onmogelijke boeket
Vanaf 16 februari 2021

De bloemenschilders deden grote moeite om álle bloemen uit één groeiseizoen in één vaas bijeen te brengen, oftewel 'het onmogelijke boeket'. Vanaf de opening van In volle bloei wordt de voorgevel van het museum aangekleed met (duurzame) kunstbloemen, elke paar weken méér, totdat het pand schuilgaat achter het 'onmogelijke boeket', geïnspireerd op het schilderij Vaas met Bloemen van Jan Davidsz de Heem uit 1670. Op het voorplein komen daarnaast speciale bloembakken te staan. In deze bakken staan échte bloemen In volle bloei. Tom Postma Design in Amsterdam tekende voor het bloemrijke ontwerp. 

 

Mauritshuis Art Battle
Maart-december 2022 

Gedurende het jubileumjaar gaan kinderen uit de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs (12-14 jaar) in Den Haag en de directe omgeving met elkaar ‘de strijd’ aan in de Mauritshuis Art Battle. Tijdens een online rondleiding met een museumdocent door het eerste gigapixel-museum ter wereld maken de leerlingen kennis met de collectie. Aan het eind van de les krijgen de leerlingen een opdracht om zelf iets te maken, geïnspireerd op de schilderijen. Iedere klas levert één kunstwerk in. Uit alle inzendingen worden zes winnaars gekozen door een jury bestaande uit museummedewerkers, kunstenaars en kunstzinnige jongeren.

 

FLASH / BACK
1 juni – 16 oktober

In de zomer draait alles om fotografie. Het Mauritshuis spiegelt zijn vaste collectie met hedendaagse fotografie van eigen bodem. Beroemde fotografen, maar ook nieuwe talenten in de wereld van de kunst- en documentairefotografie, zijn uitgenodigd zich te laten inspireren door de collectie van het Mauritshuis én het gebouw. Door welke meesters raken ze in vervoering? Hoe interpreteren zij onze 17de -eeuwse kunst? Het resultaat -nieuwe foto’s van deze hedendaagse meesters- is te zien in de vaste collectie, direct naast de schilderijen van de oude meesters, in alle 16 zalen één. De fotografen: Sara Blokland, Morad Bouchakour, Anton Corbijn, Elspeth Diederix, Desirée Dolron, Rineke Dijkstra, Kadir van Lohuizen, Sanja Marušić, Vincent Mentzel, Erwin Olaf, Kevin Osepa, Ahmet Polat, Carla van de Puttelaar, Viviane Sassen, Dustin Thierry en Stephan Vanfleteren. 

 

Mauritshuis Murals (Muâhtjes*)
Zomer 2022 

Er is een bijzonder project waarmee het Mauritshuis het 200-jarig bestaan wil vieren sámen met de inwoners van de stad Den Haag. Het eerste Haagse outdoor Street Art museum! Op diverse locaties in Den Haag worden, in samenwerking met The Hague Street Art, immens grote muurschilderingen gecreëerd. Deze kunstwerken worden door verschillende Street Art kunstenaars gemaakt, bestaande uit gevestigde namen én aanstormend talent. De collectie van het Mauritshuis dient als inspiratiebron. Grote namen uit de Street Art scene geven hun bijdragen aan het project: Julien de Casabianca, het duo Collin van der Sluijs en Super A en Nina Valkhoff.

*Haags voor ‘muurtjes’

 

Hallo Vermeer!
9 juli – 28 augustus

Families met kinderen van 3 tot 11 jaar stappen in de wereld van de beroemde en mysterieuze  Vermeer. In de zomer van 2019 maakten families al kennis met Rembrandt in de familie-doe-tentoonstelling Hallo Rembrandt! Nu kunnen kinderen in de voetsporen treden van een andere grote Hollandse meester-schilder: Johannes Vermeer. Kijkend en knutselend kom je alles over hem te weten. Welke verf gebruikte Vermeer in zijn schilderijen? Hoe speelde hij met licht? Diverse leuke activiteiten en creatieve workshops zorgen ervoor dat kinderen echt in de huid van deze beroemde 17de-eeuwse kunstenaar kunnen kruipen. En het mooie is: entree is gratis voor iedereen tot en met 18 jaar! 

 

The Frick Collection in het Mauritshuis (werktitel)
29 september 2022 – 15 januari 2023

Het Jubileumjaar sluit af met een zeer bijzondere tentoonstelling: tien schilderijen uit de The Frick Collection in New York. Voor de eerste keer in zijn bestaan kan het Amerikaanse museum deze werken -bij zeer hoge uitzondering- uitlenen vanwege een verbouwing. De selectie schilderijen (behalve één) hebben Europa meer dan 100 jaar geleden verlaten, zijn sindsdien Amerika nooit meer uit geweest en zullen dus voor één keer in Europa te zien zijn. Eén van de grootste topstukken die te zien zijn is het alom bejubelde zelfportret van Rembrandt uit 1658. De schilder heeft zichzelf in zijn leven vele malen vereeuwigd maar dit zelfportret wordt door kenners als één van de allerbeste beoordeeld. De grondlegger van The Frick Collection was industrieel Henry Clay Frick (1849-1919). Hij bouwde ook het huis dat tegenwoordig het museum is. 

 

Huis vol Verhalen
vanaf 5 januari

Een jubileum geeft aanleiding tot terugkijken, zeker met de rijke geschiedenis van het Mauritshuis. Het museum lanceert in januari een digitale tijdslijn met verschillende verhalen over de beroemde kunstcollectie én de mensen die de geschiedenis maakten, van huismeesters tot directeuren. In woord en beeld kijken we op de website met een frisse én open blik terug op twee eeuwen Mauritshuis: mauritshuis.nl/huisvolverhalen. Het publiek kan zelf ook bijzondere herinneringen aan en momenten in het museum delen: foto's, video's, gesproken herinneringen, brieven, dagboekfragmenten enz zijn allemaal welkom via verhalen@mauritshuis.nl,  

Voor meer informatie:

Mauritshuis
Pers & Publiciteit

pressoffice@mauritshuis.nl

Boris de Munnick
06 22 7 84 44

René Timmermans
06 46 58 52 54