Mauritshuis organiseert tentoonstelling over beeldvorming rondom Johan Maurits

02 apr 2019

Een sfeervol verlichte kerstboom staat op het voorplein van museum het Mauritshuis in Den Haag

Het Mauritshuis organiseert vanaf 4 april een tentoonstelling over beeldvorming rondom de naamgever van het museum, Johan Maurits van Nassau-Siegen (1604-1679). Bewogen Beeld – Op zoek naar Johan Maurits toont verschillende perspectieven op Johan Maurits, van zijn reputatie als gouverneur van Nederlands-Brazilië in de 17de eeuw tot en met hedendaagse visies op zijn leven en werk. In deze tentoonstelling houdt het Mauritshuis zijn collectie die betrekking heeft op Johan Maurits steeds op een andere manier tegen het licht om zo inzicht te geven in de verschuiving van ons beeld van en onze mening over de naamgever van het museum. Hoe werd dat beeld gevormd en hoe is dat, in de loop der eeuwen, veranderd?

Breder perspectief

Naast kunstwerken uit eigen collectie zal ook de moderne replica van de buste van Johan Maurits (polyresin met marmergruis, 1986) in de tentoonstelling te zien zijn. Deze buste werd in 2017 verplaatst uit de foyer van het Mauritshuis naar het depot, na de opening van een vaste presentatie over de graaf in één van de kabinetten van het museum. Daarop vond begin 2018 een publiek debat met veel media-aandacht plaats. Met de komende tentoonstelling wil het Mauritshuis de huidige discussie in een breder perspectief zetten.

Randprogrammering

Rondom Bewogen Beeld organiseert het Mauritshuis een uitgebreide randprogrammering. Tijdens de tentoonstelling zijn er workshops, lezingen, publieke debatten en een performance maar ook zang en dans. Voor het Voortgezet Onderwijs wordt een scholenproject ontwikkeld waarin leerlingen zelf op zoek gaan naar Johan Maurits én naar hun eigen geschiedenis.

Jan De Baen Portret Van Johan Maurits MH5 Mauritshuis
Jan de Baen, Portret van Johan Maurits (1604-1679), graaf van Nassau-Siegen, stichter van het Mauritshuis, c. 1668 - 1670

Eerdere tentoonstellingen

Het Mauritshuis schonk eerder aandacht aan zijn naamgever door middel van tentoonstellingen en publicaties. De allereerste bruikleententoonstelling van het museum was in 1953 gewijd aan Johan Maurits. Later volgden de tentoonstellingen Zo wijd de wereld strekt (1979-80), In Brazilië met Albert Eckhout (2004) en in 2014-2015 Het gebouw.

Mauritshuis

Het gebouw van het Mauritshuis dankt zijn naam aan de stichter van het gebouw, Johan Maurits van Nassau-Siegen. Tijdens de bouw (1633-1644) was de toekomstige bewoner grotendeels afwezig. In 1636 werd Johan Maurits benoemd tot gouverneur van de Nederlands-Braziliaanse kolonie die enkele jaren eerder door de Nederlanders was veroverd op de Portugezen. In 1644 keerde hij terug naar Nederland. Ook na zijn dood in 1679 bleef zijn Haagse woning in de volksmond ‘het huis van Maurits’ heten. Toen in 1822 het Koninklijk Kabinet van Schilderijen in het pand opende, werd het nog steeds aangeduid als het ‘Mauritshuis’.