Emilie Gordenker (1965, Princeton, New Jersey, Verenigde Staten) is sinds 2008 directeur van het Mauritshuis in Den Haag. Ze heeft een B.A. in Russian and East European Studies (Yale University) en is gepromoveerd in de kunstgeschiedenis met een specialisme in de 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse kunst (New York University). Gordenker was onder meer senior conservator Nederlandse en Vlaamse schilderkunst bij de National Gallery of Scotland voordat zij in 2008 aan de slag ging bij het Mauritshuis. Onder haar leiding vond tussen 2012 en 2014 een grote verbouwing van het museum plaats, waardoor de totale oppervlakte werd verdubbeld, de hoofdingang werd verplaatst naar het voorplein en het 17de-eeuwse huis werd gemoderniseerd.
Spraakmakende tentoonstellingen tijdens haar directeurschap waren Hollanders in huis: Vermeer en tijdgenoten uit de Britse Royal Collection (2016), die de beste genrestukken uit de gerenommeerde Britse koninklijke collectie naar Den Haag bracht en ook werd bezocht door Catherine, Duchess of Cambridge, Saul & David (2015), over het technisch onderzoek naar het schilderij van Rembrandt en Bewogen Beeld: Op zoek naar Johan Maurits (2019), over het leven en werk van de bouwer van het Mauritshuis.
Jaap Winter, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum feliciteert Emilie Gordenker van harte met haar benoeming tot algemeen directeur: “De Raad is bijzonder blij te kunnen aankondigen dat Emilie Gordenker is benoemd als de nieuwe algemeen directeur. Emilie is een ervaren museumdirecteur met een groot nationaal en internationaal netwerk, die in staat is met de staf van het museum een overtuigende lange termijnvisie voor het Van Gogh Museum te ontwikkelen. Wij kijken zeer uit naar haar komst en wensen haar veel succes.”
Emilie Gordenker begint in een naar verwachting wederom mooi jaar voor het Van Gogh Museum, waarin onder andere de tentoonstellingen In the Picture, over de rijkdom aan zelfportretten en portretten die kunstenaars van elkaar maakten in de tweede helft van de 19de eeuw en de vroege 20ste eeuw, Van Goghs mooiste brieven en Mancini. Eigenzinnig & extravagant (in De Mesdag Collectie in Den Haag, die sinds 1990 door de Stichting Van Gogh Museum wordt beheerd) te zien zullen zijn. Het Van Gogh Museum, dat in 1973 zijn deuren opende, beheert ’s werelds grootste collectie aan kunstwerken van Vincent van Gogh en omvat ruim 200 schilderijen, 500 tekeningen en de meeste brieven die van de kunstenaar bewaard zijn gebleven. Het museum verwelkomt jaarlijks ruim 2,2 miljoen bezoekers van 199 verschillende nationaliteiten.
Adriaan Dönszelmann, zakelijk en tevens waarnemend algemeen directeur Van Gogh Museum: “Vanuit mijn rol als zakelijk directeur zie ik in Emilie een heel goede partner om met haar kennis, haar netwerk en haar goede zicht op de zakelijke kant van het museale bedrijf, de directie van ons museum te komen versterken. Als waarnemer heb ik samen met het management team het museum de afgelopen maanden verder gebracht en ik verheug mij om dit binnenkort met een nog sterker team voort te zetten.”
Emilie Gordenker zal in de komende jaren de succesvolle koers van het museum voortzetten, tegelijkertijd een balans vinden tussen de artistieke en commerciële kanten van het museum en tevens de programmering en het publiek verbreden.
Emilie Gordenker woont met haar man in Den Haag, maar zal voor haar nieuwe baan naar Amsterdam verhuizen.
In de 12 jaar dat Gordenker directeur was van het Mauritshuis, verwierf zij voor het museum 15 schilderijen, waaronder een belangrijk bloemstilleven van Roelant Savery, een historiestuk van de leraar van Rembrandt Pieter Lastman en een zeer zeldzaam genrestuk van Willem Buytewech. Zij initieerde ook digitale projecten als Meet Vermeer in samenwerking met Google Arts & Culture. Haar laatste tentoonstelling in het Mauritshuis opende zij op 15 oktober: Nicolaes Maes. Rembrandts veelzijdige leerling.
Vanaf 1 januari 2020 zal Renée Jongejan als enig statutair bestuurder de functie van algemeen directeur van het Mauritshuis waarnemen, totdat een opvolger van Emilie Gordenker is benoemd.