Een avond die je raakt
Op ‘’haar’’ avond gaat Hanna in gesprek met de Vlaamse psychiater en hoogleraar Dirk de Wachter én het publiek over kunst en de kwetsbare psyche. Kunstenaar Roosien Verlaan leert je om emoties te uiten met klei. Muzikante Annelie geeft een mini-concert, en de korte documentaire 'Uit de schaduw' (2021 @Cinetree), die Hanna onlangs met Dirk de Wachter maakte, is te zien. In de ‘Living Library’ ga je in gesprek met ervaringsdeskundigen die hun eigen verhaal delen.
Hanna koos uit de vaste collectie van het Mauritshuis een aantal 17de -eeuwse schilderijen die haar raakten. Met speciale ‘focus tours’ ontdekken bezoekers wat 17de -eeuwse kunst ons vertelt over de gezondheidszorg in die tijd. Maar ook hoe beroemdheden als Rembrandt, Vermeer en Hals emoties vertaalden naar hun kunstwerken.
Hanna Verboom: ''De grootste kunstwerken worden vaak gemaakt aan de uiteinden van het emotionele spectrum. Misschien is dat ook wel waarom een kunstwerk ons zo kan raken, kan blijven hangen. Lange tijd is er weinig ruimte geweest voor emoties. Nu weten we dat als we hier geen aandacht aan geven dat een groot tekort is. Sterker nog, uiting geven aan onze emoties helpt ons om met die gevoelens om te gaan. Het maken van kunst, net als de herkenning die we voelen als we kunst beleven, kan hierbij helpen. Kunst kan dan ook echt gelukkig maken!''