Mauritshuis lanceert website "Het puttertje in Vogelvlucht" over publiekslieveling van Carel Fabritius

09 feb 2017

Mh0605 Fabritius Puttertje

Het Mauritshuis lanceert Het puttertje in Vogelvlucht, een website die volledig in het teken staat van het wereldberoemde schilderij Het puttertje van Carel Fabritius. Met beeld, geluid en animaties wordt de bezoeker getrakteerd op talrijke verhalen over het beroemde schilderij, het afgebeelde vogeltje en de kunstenaar. Deze ‘story-telling website’ is de eerste in een reeks topstukken die het Mauritshuis wil uitlichten. Zo wil het museum de verhalen rondom de schilderijen tot leven brengen en deze wereldwijd toegankelijk maken.

Directeur Mauritshuis Emilie Gordenker: "De website Het puttertje in Vogelvlucht helpt ons om de prachtige verhalen en de kennis die we hebben over Het puttertje te kunnen vertellen. Dit past binnen onze missie om de vermaarde collectie van het Mauritshuis voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken".

Inspiratiebron en publiekslieveling

Het schilderij van Carel Fabritius is vandaag de dag nog steeds een inspiratiebron voor velen. Zo wijdde de schrijfster Donna Tartt, die het werk omschreef als een "tiny, stand-alone masterpiece", een succesvol boek aan dit geschilderde distelvinkje en gebruikte ze het als cover voor haar boek. De componist Antonio Vivaldi schreef speciaal een fluitconcert over het vogeltje en noemde het ‘Il Gardellino’ (De distelvink). De Schotse National Gallery in Edinburgh, waar het schilderij eind 2016 te zien was, benoemde het schilderij tot een van de mooiste en meest mysterieuze schilderijen uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Het schilderij werd door veel bezoekers van het Mauritshuis gemist toen het uitgeleend was. Een filmpje dat in het teken stond van de terugkeer van Het puttertje naar het Mauritshuis werd op social media maar liefst 1600 keer gedeeld en 258.446 keer bekeken.

Mauritshuis At Home Apps Websites Puttertje

Ontdek het puttertje

Het schilderij

Het puttertje is een van de weinige meesterwerken van Carel Fabritius die bewaard zijn gebleven. Het schilderij is een aandoenlijk portret van een vogeltje dat aan een ketting voor zijn zaadbakje tegen een witgepleisterde muur zit. Het puttertje is herkenbaar aan het rood in zijn gezicht en de felgele streep op zijn zwarte vleugel. Puttertjes (distelvinken) werden in de zeventiende eeuw gehouden als huisdier. Ze dankten hun bijnaam aan een kunstje: ze konden hun eigen water putten door een emmertje, ter grootte van een vingerhoed, in een waterbakje neer te laten. Fabritius' uitzonderlijke voorstelling was waarschijnlijk bedoeld als een trompe l'oeil, een illusionistische ogenbedrieger. Vermoedelijk moest het schilderij hoog hangen, want het puttertje is van onderaf weergegeven. Op het eerste gezicht moet het net een echt vogeltje hebben geleken.

De realisatie van Het puttertje in Vogelvlucht is mede mogelijk gemaakt door hoofdpartner NN group.

Mauritshuis

Het Mauritshuis toont het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. In het hart van Den Haag bevindt zich de compacte, maar wereldberoemde collectie. Meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter zijn permanent te zien in de intieme museumzalen van het zeventiende-eeuwse monument. Ruim tweehonderd topstukken van Hollandse en Vlaamse meesters hebben hun plaats in het klassieke interieur dat door de zijden wandbespanning, fonkelende kroonluchters en monumentale plafondschilderingen een aangename sfeer ademt. Interieurs van Jan Steen, landschappen van Ruysdael, stillevens van Coorte en portretten van Rubens geven een rijk en gevarieerd beeld van de schilderkunst uit de zeventiende eeuw.