Mauritshuis ontvangt dit jaar 450.000 bezoekers

Stijging buitenlands bezoek met 12%

19 dec 2023

Vermeer Gezicht Op Delft Mh0092 Mauritshuis

Het Mauritshuis kijkt terug op een succesvol 2023. In het eerste jaar zonder corona brachten 450.000 mensen een bezoek aan het Haagse museum (een groei van 12,5% in vergelijking met '22). Daarvan was 53% Nederlands bezoek. Het percentage bezoekers uit het buitenland nam ook flink toe: 47% in vergelijking met 35% in '22. Hiervan waren dit jaar 18% Duitsers, 13% Amerikanen, 12% Belgen, 9% Fransen en 8% Engelsen. Opvallend is de voorzichtige terugkeer van de Japanse reiziger.

Terugblik

Het Mauritshuis organiseerde in 2023 twee tentoonstellingen. Vrel, voorloper van Vermeer liet werk zien van Jacobus Vrel, de man die verstilde, mysterieuze interieurs schilderde, enkele jaren vóórdat Vermeer dat deed. Deze tentoonstelling ontving ruim 46.000 bezoekers. Vanaf september organiseert het museum de tentoonstelling Roofkunst - 10 verhalen rondom geroofde kunst in verschillende perioden van de geschiedenis: koloniaal, in de Napoleontische periode en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanwege het gebruik van VR-installaties kan Roofkunst - 10 verhalen alleen met tijdsloten worden bezocht. De nationale en internationale media hadden grote belangstelling voor deze tentoonstelling die aansluit bij een in 2023 zeer actuele discussie. Roofkunst - 10 verhalen is nog te zien tot en met 7 januari.

Het eerste halfjaar stond in het teken van Vermeer en het Meisje met de parel. Zij reisde naar Amsterdam voor de grootste Vermeer-tentoonstelling in de geschiedenis, het Mauritshuis ontving echter bijna 4.000 Meisjes retour, na een wereldwijde oproep aan jong en oud, kunstenaars en amateurs, om zich te laten inspireren door het iconische schilderij. Geschilderd, getekend, in wol, klei, hout, stof, knopen, groenten, fruit, schelpen, glaskraaltjes, ballonnen, Lego of als tatoeage: een selectie van 170 kunstwerken was te zien op de plek van het Meisje (My Girl with a Pearl). Vanaf juni is een enorme (100 x het echte schilderij) 3D-print van het Meisje te zien in de foyer van het museum dat ook mag worden aangeraakt (Who's that Girl?).

Programmering 2024

Voor 2024 staan twee tentoonstellingen, de start van een belangrijke restauratie én een groot mural-project op het programma:

Vanaf 8 februari staat de 'alleskunner in de kunst' Roelant Savery in de belangstelling. Hij was een pionier op vele gebieden en introduceerde verschillende nieuwe thema's in de 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst. Bovendien was Savery een meester in verschillende genres: landschappen, dieren, mensen en bloemen. Roelant Savery's Wonderlijke Wereld is te zien t/m 20 mei.

Op initiatief van het Mauritshuis gaat in 2024 een bijzonder street art project van start: Museum Murals. Op 20 muren door heel Nederland maken 20 street artists een nieuw levensgroot kunstwerk, geïnspireerd op een schilderij, object of verhaal uit de collecties van 20 verschillende musea. Van Texel tot Heerlen en van Groningen tot Ouwerkerk, middenin een woonwijk, op een oude fabrieksmuur of langs het spoor: De Museum Murals zorgen ervoor dat kunst voor iedereen toegankelijk wordt en Nederland een beetje mooier. Het project begint in het voorjaar en eind van de zomer sluit het af met een 21e muurschildering bij het Mauritshuis, de initiatiefnemer van Museum Murals.

Vanaf 29 maart wordt één van de belangrijkste (en grootste!) schilderijen uit de collectie voor de ogen van het publiek onderzocht en gerestaureerd: De stier van Paulus Potter. Doel van het project, dat zeker anderhalf jaar gaat duren, is nieuwe inzichten te verwerven in de schildertechniek en werkwijze van Paulus Potter en het schilderij nog beter te behouden voor komende generaties. Welke geheimen zal het schilderij tijdens de restauratie prijsgeven?

Een vrij onbekend verhaal: vanaf de opening van het Mauritshuis als museum in 1822 was 50 jaar lang op de begane grond het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden gevestigd. In de bomvolle zalen was van alles te zien: etnografica, antieke gebruiksvoorwerpen, wapens, porselein, kleding, opgezette dieren en curiosa. Deze tentoonstelling leert ons iets over een verdwenen museum en tegelijk over de geschiedenis van Nederland. 12 september 2024 - 5 januari 2025

Martine Gosselink, Algemeen directeur Mauritshuis: 'Na ons Jubileumjaar, dat nog voor een deel beïnvloed werd door corona, kijken we terug op een succesvol 2023, waarin we de deuren van het museum echt weer helemaal konden openen. Heel veel mensen lieten zich weer inspireren op onze collectie, waarbij een stralende hoofdrol was weggelegd voor ons beroemde Meisje met de parel'.