Persbericht Vrienden Mauritshuis schenken lichtkunstwerk voor jubileum museum

233 glaselementen wervelen in het Mauritshuis

03 feb 2023

Bibi Smit Lichtkunstwerk Werveling In Mauritshuis 1200

Omdat het Mauritshuis vorig jaar zijn 200-jarig jubileum vierde als museum, geven de Vrienden van het Mauritshuis een bijzonder verjaardagscadeau. Glaskunstenaar Bibi Smit ontwierp en vervaardigde een zeer groot lichtkunstwerk, geïnspireerd op de bloemstillevens in de collectie van het Mauritshuis en die van de jubileumtentoonstelling. Het spiraalvormige kunstwerk, dat komt te hangen in het Atrium van het museum, bevat 233 glaselementen en is ruim 6 meter hoog. Het lichtkunstwerk getiteld Werveling is gisteren, 2 februari, onthuld. Naast de Vrienden van het Mauritshuis droegen bij: de Van Ommeren-de Voogt Stichting, de Stichting van Achterbergh-Domhoff en het Mondriaanfonds.

Bibi Smit ontdekte met verwondering het verfijnde ambacht van het schilderwerk en het oog voor detail op de 17de-eeuwse bloemstillevens. Natuurverschijnselen zijn al heel lang een bron van inspiratie voor Smit, ze werd blij van de humoristische elementen op de schilderijen, zoals de vele insekten, en was ontroerd door de schoonheid van het alledaagse en het ongewone. Het lichtkunstwerk kent een spectaculair kleurenverloop waarin secundaire kleuren de boventoon voeren. De glaselementen zijn allemaal door Smit zelf vervaardigd en hebben alle denkbare vormen. Een led strip in het spiraalvormige frame van het kunstwerk, dat de titel 'Werveling' heeft, laat de glaselementen fonkelen.

Bibi Smit: 'Dit werk viert het leven, in alle kleuren en met alle mooie momenten en met alle imperfecties. Het toont de schoonheid van vergankelijkheid en maakt de toeschouwer daarvan deelgenoot. Het viert de terugkeer van de seizoenen en de cyclus van de natuur. Tulpen zijn voor mij daarvan een mooi voorbeeld in het klein. Ik hou van tulpenblaadjes als ze nèt over hun piek heen zijn, en half doorzichtig worden en langzaam verwelken. Met geblazen glas, wat in hete toestand net zo leeft en beweegt als de natuur, kan ik laten zien wat er gebeurt, de kleurveranderingen, de beweging en de vergane glorie. Het glas weerspiegelt de unieke karakteristieken van de cyclus van een bloem en van de cyclus van leven en dood. Ik ben zeer vereerd dat ik voor het Mauritshuis ben uitgekozen voor deze opdracht'.

Sophie Dencher, bestuurslid van de Vrienden van het Mauritshuis: 'Wie jarig is, en zeker bij zo een bijzondere verjaardag, krijgt meestal een cadeautje. Voor ons moest dat niet alleen passend en duurzaam zijn maar iets waar ook volgende generaties van kunnen genieten. De extra fundraising hiervoor onder de Vrienden werd enthousiast ontvangen'.

Martine Gosselink: 'Smits lichtkunstwerk is een uiting van het gezegde ars longa vita brevis – het leven gaat voorbij maar de kunst duurt voort. Met haar tornado van glazen bloemblaadjes in alle stadia van hun bestaan laat deze kroonluchter ons de bron van leven en dood zien: het altijd weer terugkerende thema in de 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst. De kwetsbaarheid van ons leven op aarde, gegoten en vereeuwigd in een kunstwerk van evenzo kwetsbaar glas. Zo’n treffend cadeau valt alleen te verwachten van Vrienden die je buitensporig goed kennen.'

Bibi Smit (1965) is 30 jaar kunstenaar en nog onverminderd enthousiast over werken met heet vloeibaar glas. Zij studeerde aan het West Surrey College of Art and Design in Engeland en heeft het ambacht ook geleerd van leermeesters zoals bijvoorbeeld Willem Heesen uit Leerdam. Haar werk is te vinden in verschillende (inter)nationale musea en privé-collecties. Zij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland.