Sterrenkoks zetten hun tanden in zeventiende-eeuwse maaltijdstillevens Mauritshuis

14 jun 2017

Tentoonstellingen Slow Food De Tentoonstelling D

Tijdens de laatste tien dagen van de tentoonstelling Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw pakt het Mauritshuis uit met verschillende culinaire festiviteiten. Zo vindt aanstaande zaterdag 17 juni de laatste editie plaats van het Slow Food Festival en wordt er tijdens het evenement Museumstukken op je bord, lunchen in de Gouden Eeuw door bekende chef-koks lunch geserveerd in de kas op het Voorplein van het museum.

Topchefs laten zich voor een driegangen lunchmenu inspireren door de zeventiende-eeuwse maaltijdstillevens op de schilderijen in de tentoonstelling Slow Food.

Slow Food Festival

17 juni: Groenten & Vruchten
Brokkelige kazen, knapperig brood, zilte oesters en garnalen. Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw is geen tentoonstelling om met een lege maag te bezoeken. Op vier zaterdagen tijdens de tentoonstelling organiseert het Mauritshuis Slow Food-festivals. Het laatste Slow Food-festival in het Mauritshuis op zaterdag 17 juni staat in het teken van groente en vruchten.

Het museum is deze dag wederom smakelijk gevuld met lezingen, proeverijen, workshops, films en bijdragen van bijzondere ondernemers, specialisten, koks en kwekers. Zo vertelt prof. Louise O. Fresco alles over de geschiedenis van ons voedsel en deelt Onno Kleyn, de lekkerste schrijver van Nederland, zijn culinaire kennis delen over groenten van vroeger en nu. Tijdens een tekenworkshop geeft René Klarenbeek tips om goed te kijken naar groenten & vruchten. Wijnkenner Mariëlla Beukers vertelt over Nederlandse druiventeelt. In haar workshop gaan bezoekers aan de slag met verjus, en natuurlijk mag er ook geproefd worden. In de Foyer presenteert Slow Food Nederland een langzame groenten & vruchten proeverij. Tot slot staan Haagse imkers Eveline de Heij en Caroline van Ophem op het Voorplein met hun honing, bloemenzaad en een bijenkijkkast. Er kan honing geproefd worden en de dames vertellen alles over hun bijen.

De Mauritshuis Slow Food-festivals zijn met een toegangsbewijs voor het Mauritshuis gratis toegankelijk. Reserveren is niet nodig. Kijk voor meer informatie en aanvangstijden van programma op mauritshuis.nl

Museumstukken op je bord, lunchen in de Gouden Eeuw

19 t/m 22 juni
Van maandag 19 juni tot en met vrijdag 23 juni presenteert het Mauritshuis samen met Van Gelder groente & fruit uit Ridderkerk: Museumstukken op je bord, lunchen in de Gouden Eeuw. Tijdens deze laatste week van de tentoonstelling Slow Food serveren bekende chef-koks een driegangen lunch aan enkele selecte gezelschappen in de kas op het Voorplein van het Mauritshuis. De sterrenkoks laten zich inspireren door de zeventiende-eeuwse maaltijdstillevens in de tentoonstelling en brengen de verfijnde etenswaren op de schilderijen op verbluffende wijze tot leven.

 

Bezoekers die ook graag willen genieten van deze bijzondere lunch kunnen een plekje bemachtigen door een origineel recept te delen op de Facebookpagina van het Mauritshuis dat is geïnspireerd op de zeventiende-eeuwse maaltijdstillevens. De winnaars mogen op vrijdag 23 juni aanschuiven aan de rijk gedekte tafel in de kas op het Voorplein.

Kas op het voorplein

Tentoonstelling Slow Food

Nog tot en met zondag 25 juni is in het Mauritshuis nog de tentoonstelling Slow Food: Stillevens uit de Gouden Eeuw te zien. Aan de hand van vijfentwintig kunstwerken wordt de ontwikkeling van het vroege voedselstilleven in de Nederlanden getoond. Het enkele jaren geleden door het Mauritshuis verworven stilleven van de Vlaamse schilderes Clara Peeters vormt een sleutelstuk in deze presentatie. Haar werk loopt vooruit op dat van latere Haarlemse meesters als Pieter Claesz en Willem Heda, de bekendste vertegenwoordigers van het ‘ontbijtje’. Andere belangrijke schilders in de tentoonstelling zijn Osias Beert, Jacob van Hulsdonck, Jacob Foppens van Es, Floris van Dijck, Floris van Schooten en Nicolaes Gillis. De wijze waarop de genrespecialisten de details in hun voedselstillevens hebben uitgewerkt, is nog altijd verbluffend.