Rijk gedekte tafels met hapklare etenswaren en kostbare voorwerpen waren vanaf 1600 een geliefd thema. Gretig stortten diverse kunstenaars zich op het weergeven van de details van de op de tafel uitgestalde zaken. Het Mauritshuis toont de ontwikkeling van het genre met een selectie van ruim 20 schilderijen. De vroegste maaltijdstillevens werden in Antwerpen geschilderd door kunstenaars als Clara Peeters en Osias Beert. Tegelijkertijd kwam het onderwerp tot grote bloei in de Noordelijke Nederlanden door toedoen van Haarlemse kunstenaars als Floris van Dijck en Nicolaes Gillis.
Vooruitstrevend in realisme
De schilderijen zijn een lust voor het oog. De meesters van het maaltijdstilleven kozen verfijnde eetbare zaken zoals vis, oesters, garnalen, kaas, vleeswaren, brood en kleine hapjes zoals olijven of noten. Tussen de objecten zien we vaak fraaie glazen, vergulde bokalen, aardewerken kannen en oosters porselein, weergegeven tot in het kleinste detail. Zo toont Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Peeters de brokkelige structuur van de gerijpte kazen, afgeschaafde boterkrullen en geraffineerde lichtreflecties op het mes. Haar schilderijen lopen vooruit op latere werken, zoals het door Willem, baron van Dedem aan Stichting Vrienden van het Mauritshuis geschonken paneel van Pieter Claesz. De gestapelde kazen die we bij Peeters zien afgebeeld, komen we gelijktijdig tegen in het werk van Floris van Dijck, gepresenteerd op een fijn geschilderd damasten servet.
Mini-foodfestivals
Kom proeven, luisteren en kijken!
Tijdens Slow Food organiseren we bruisende foodfestivals in het Mauritshuis. Op vier zaterdagen komen de delicatessen en gebruiksvoorwerpen uit de maaltijdsstillevens aan bod.
18 maart |
kaas & brood |
22 april |
vis & vlees |
20 mei |
drank & glaswerk |
17 juni |
groenten & vruchten |
Tentoonstelling
Titel: Slow Food. Stillevens uit de Gouden Eeuw
Data: 9 maart t/m 25 juni 2017
Catalogus
Het Mauritshuis en Waanders Uitgevers presenteren bij de tentoonstelling de catalogus Slow Food: Hollandse en Vlaamse maaltijdstillevens 1600-1640, met ruim 100 illustraties in kleur. Deze zal uitgebracht worden in het Nederlands en Engels. De catalogus is geschreven door Quentin Buvelot, Hoofdconservator van het Mauritshuis, met bijdragen van Yvonne Bleyerveld, Milou Goverde, Zoran Kwak, Anne Lenders, Fred G. Meijer en Charlotte Rulkens.
Slow Food
Hollandse en Vlaamse maaltijdstillevens 1600-1640
ISBN 978 94 6262 116 9
Slow Food
Dutch and Flemish meal Still Lifes 1600-1640
ISBN 978 94 6262 117 6
Prijs catalogus € 29,95
Met dank aan
De tentoonstelling wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van Stichting Vrienden van het Mauritshuis, NN Group, Dutch Masters Foundation, Turing Foundation en de BankGiro Loterij. De catalogus is mede mogelijk gemaakt dankzij genereuze bijdragen van Stichting dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.