Filmpjes schilderkunst van de zeventiende eeuw
Speciaal voor de bovenbouw maakten we een extra selectie van filmpjes over de schilderkunst van de zeventiende eeuw.
Dit is een selectie van filmpjes waarin interessante onderwerpen over de schilderkunst van de zeventiende eeuw worden besproken.
Doelgroep: Voortgezet onderwijs (bovenbouw)
De filmpjes zijn geschikt om te gebruiken als inleiding op een bezoek aan het museum, bij een verwerkingsles na afloop van een bezoek of ter ondersteuning/illustratie van andere lessen op school.
Alle filmpjes hebben een eigen onderwerp en duren twee á drie minuten. Hieronder staat een overzicht van de filmpjes met een korte beschrijving. Grote afbeeldingen van alle schilderijen die langskomen in de filmpjes kunt u vinden op onze website.
1. Monochroom schilderen
Aan het begin van de zeventiende eeuw waren schilderijen nog kleurrijk, maar in de loop van deze eeuw verdwijnt de kleur bij veel schilders van het palet. Hiervoor zijn verschillende verklaringen.
2. Bloemstillevens
De bloemstillevens van de zeventiende eeuw veranderen stapje voor stapje, van een overzichtelijke verzameling van bloemen naar een explosie van kleur.
3. Perspectief
Het gebruik van perspectief in de zeventiende eeuw wordt besproken aan de hand van schilderijen van Saenredam en Houckgeest.
4. Frans Post in de nieuwe wereld
Hoe het kwam dat Frans Post de Nieuwe Wereld (Brazilië) schilderde.
5. Groepsportretten
Wat De anatomische les van Dr Tulp van Rembrandt zo bijzonder maakt; compositie, actie en licht/donkercontrast.
6. Schetsontwerp en eindresultaat
De Hemelvaart van Maria van Rubens, het schetsontwerp is te zien in het Mauritshuis en het eindresultaat in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen.
7. Horizon op schilderijen
Wat doet de horizon voor een schilderij? Waarom kiest een kunstenaar voor een hoge of lage horizon?
8. De humor van Jan Steen
Aan de hand van het schilderij So voer gesongen, so nagepepen wordt uitgelegd hoe Jan Steen de mensen aan het lachen maakte.
9. De verstilling van Johannes Vermeer
Hoe Johannes Vermeer rust bracht in zijn schilderij Gezicht op Delft.