Mauritshuis
Huis vol verhalen
Van Vermeers Meisje met de parel, tot de Afrikaanse mannen van Rembrandt en Fabritius’ Puttertje. Nergens in Nederland vind je zo veel indrukwekkende schilderijen per vierkante meter als in het Mauritshuis.
Onze wereldberoemde collectie meesterwerken uit de 17de eeuw is te zien in twee bijzondere gebouwen: het woonhuis van graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen uit 1641 en het best bewaarde geheim van Den Haag: Galerij Prins Willem V.
Het thuis van Rembrandt en Vermeer
Het Mauritshuis is het thuis van de mooiste schilderijen uit de tijd van Rembrandt en Vermeer. Onze museumzalen hangen vol topstukken van Hollandse en Vlaamse meesters uit de 16de en de 17de eeuw.
- In ongeveer 1,5 uur ontmoet je al onze meesters: Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn, Judith Leyster, Jan Steen, Peter Paul Rubens, Rachel Ruysch, Frans Hals, Carel Fabritius en vele anderen.
- Het bekendste schilderij in het Mauritshuis is zonder twijfel het Meisje met de parel van Vermeer. In dezelfde zaal vind je ook Vermeers Gezicht op Delft en Diana en haar nimfen.
- We hebben 11 Rembrandts: een van de grootste verzamelingen Rembrandt schilderijen ter wereld. De bekendste zijn De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp en het laatste Zelfportret.
- Het oudste schilderij in het Mauritshuis is De bewening van Christus van Rogier van der Weyden uit 1460 - 1464. Het modernste schilderij vind je op het plafond van de trapzaal: Icarus Atlanticus van Ger Lataster uit 1987.
Hoogtepunten uit het Mauritshuis
Van Rembrandts Twee Afrikaanse mannen tot het overheerlijke Stilleven met kazen, amandelen en krakelingen van Clara Peeters. Eigenlijk is ieder schilderij in het Mauritshuis bijzonder. Als we écht een keuze moeten maken zijn dit onze hoogtepunten:
Stadspaleis in hartje Den Haag
Niet alleen de schilderijen van het Mauritshuis maken je bezoek bijzonder. Ook ons gebouw is een bezienswaardigheid. Het is een echt stadspaleis, met krakende houten vloeren, zijden behang op de muren en kroonluchters aan het plafond.
Het Mauritshuis stamt uit de 17de eeuw, net als de meeste van onze schilderijen. Het was oorspronkelijk bedoeld als woonhuis voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen. Vandaar de naam: Maurits’ huis.
Koloniale geschiedenis
Als we het hebben over de 17de eeuw speelt koloniale geschiedenis een grote rol. Denk aan ‘handelsondernemingen’ zoals de VOC en WIC, die zich bezighielden met internationale handel, oorlogvoering, kolonisatie en slavernij. Ook het Mauritshuis en veel schilderijen die je er kunt zien hebben een link met koloniale geschiedenis.
Dat begint al met de man die het Mauritshuis liet bouwen. Johan Maurits bestuurde van 1636-1644 de kolonie ‘Nederlands-Brazilië’. In het Mauritshuis vertellen we ook over dit deel van onze geschiedenis.
Voor de hele familie
Wij zijn door kinderen uitgeroepen tot één van de leukste musea van Nederland voor kinderen, en daar zijn we maar wat trots op. In het Mauritshuis vind je wereldberoemde schilderijen die voor kinderen net zo leuk, spannend, mooi én cool als voor volwassenen zijn.
Naast het bekijken van de kunstwerken is het rondlopen in ons stadspaleis een avontuur op zich. Door de fonkelende kroonluchters en kleurrijke plafondschilderingen waan je je in een andere wereld. Entree is tot en met 18 jaar gratis!
Ontdek verborgen verhalen
Een bezoek aan het Mauritshuis is bijzonder. Niet alleen vanwege de ruim 250 schilderijen die je een kijkje in de 17de eeuw geven, maar vooral door de verhalen die achter deze meesterwerken schuilgaan. In onze Mauritshuis app, die je gratis kunt downloaden, vind je al deze verhalen. Over het mysterie van de verdwenen soldaat op het schilderij van Pieter de Hooch bijvoorbeeld. Of over de verborgen details in Rembrandts Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp. Ontdek waarom 17de-eeuwse mannen maillots droegen en blauw een ‘meisjeskleur’ werd bevonden. En wie was het Meisje met de Parel eigenlijk? Bepaal zelf je route door ons museum of boek een rondleiding. Je kijkt gegarandeerd je ogen uit.
Tentoonstellingen
Onze bekendste schilderijen, zoals Vermeers Gezicht op Delft, De stier van Paulus Potter en het Meisje met de parel zijn altijd te zien. Daarnaast organiseren we drie keer per jaar een nieuwe tentoonstelling, waarin we een interessant onderwerp uitlichten. Geuren uit de 17de eeuw bijvoorbeeld. Of de bewogen geschiedenis van Johan Maurits van Nassau-Siegen.
Altijd online
Onze schilderijen mogen dan honderden jaren oud zijn, ze zijn nog altijd actueel. Ze gaan over onderwerpen die vandaag de dag nog steeds spelen. Liefde, ongelijkheid, macht, schoonheid. In onze online verhalen gaan we, samen met experts van buiten het museum, op zoek naar de mooiste verhalen over de collectie. Kies een thema en laat je meeslepen.
Wil je een keer ’s nachts door het Mauritshuis dwalen? Ons online museum is altijd open. We hebben, als allereerste museum ter wereld, de collectie tot op gigapixel-formaat (meer dan honderd keer groter dan afbeeldingen die met een smartphone gemaakt kunnen worden) gedigitaliseerd. Dat betekent dat je zover kunt inzoomen op schilderijen dat je zelfs de kwaststreken kunt zien; een hele nieuwe manier van kunst kijken.
Met onze Rembrandt Reality app stap je met behulp van augmented reality de Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp in om over de schouder van dokter Tulp mee te kijken. Samen met musea van over de hele wereld hebben we het Vermeer-museum ontwikkeld, waar je alle schilderijen van Vermeer bij elkaar kunt zien.